Marmeladrapporten

Marmeladrapporten

Begäran om förklaring

Rykande absurtPosted by Linda Sun, January 24, 2016 13:14:54

Det tumult som utbröt i ett sommarstugeområde väster om Stockholm när tio sommarstugeägare försökte fånga en fyrtioårig man med ett studsmattenät har resulterat i ett nytt lagförslag.

Mannen hade sommaren 2014 rivit ett skjul på sin tomt och låtit plankorna ligga kvar under hösten. Grannarna fotograferade bland annat en spik som stack upp ur en planka och skickade in bilderna till kommunen, som skickade en så kallad begäran om förklaring till mannen. Denne gick då i sin tur runt och fotograferade potentiella faror i grannarnas trädgårdar, varpå tumult utbröt.

Tack vare sin militära bakgrund lyckades mannen sätta sig i säkerhet, men fick tillbringa nära fem timmar i en gran innan polisen kom. Han säger till Marmeladrapporten att han är ledsen över uppståndelsen, och att han bara ville visa att det bästa sättet att undvika att exempelvis få en spik i foten på någon annans tomt, braka igenom någon annans alltför klena spaljé eller studsa av en icke skyddsnätförsedd studsmatta och slå sig medvetslös mot någon annans husvägg, är att helt enkelt inte beträda andras tomter.

För att undvika framtida handgemäng av denna typ har ett lagförslag nu skickats ut på remiss, gällande begäran om förklaring mellan medborgare (för handlingar som inte faller inom kategorin förargelseväckande beteende). Detta skulle innebära att frustrerade medborgare äntligen kan få svar på frågor som varför människor sjunger i korridorer, tuggar med öppen mun, låter bli att blinka i korsningar, utsätter andra för sin obefintliga planering eller fotograferar deras tomter med teleobjektiv. Förklaringarna ska ges skyndsamt, muntligen och skriftligen. Psykologer menar att det även kan ha en terapeutisk effekt att förklara för någon annan varför man beter sig obegripligt.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.