Marmeladrapporten

Marmeladrapporten

Björklunds talgoxfadäs räddar svenskt PISA-haveri

Rykande absurtPosted by Linda Sun, May 24, 2015 15:47:28

Våren 2015 presenterade OECD en oberoende rapport om svensk utbildning. Inget land har sjunkit så mycket och så snabbt som Sverige - i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Och detta börjar märkas på landets universitet. Historielärare på Uppsala universitet förstår inte längre vad studenterna skriver och lärarna på Kungliga tekniska högskolan får i vissa fall börja terminerna med att lära ut grundskolematematik.

Björklund har länge hånats för sitt tal om katedrar, högre krav och ordning och reda, men enligt den oberoende OECD-rapporten är huvudproblemen för den svenska skolan just att det är för stökigt i klassrummen och att eleverna inte anstränger sig tillräckligt. Det är dock oerhört viktigt att vi därmed inte låter oss förledas att tro att vi måste ställa högre krav på eleverna och ha ordning i klassrummen. I ett TV-program i lördags visade det sig nämligen att Björklund inte kan stava till ordet jealous. Han vet heller inte hur en talgoxe ser ut.

Det vet heller inte den journalist, Roland Paulsen, som därför manar till eftertanke i DN 22/5, eftersom man kan bli journalist, skribent, major och politiker utan att ha kunskap om svenska småfåglar. "Vad alla barn haft på känn klargörs nu med brutal tydlighet", skriver Paulsen. Behöver man veta hur en talgoxe ser ut, frågar han retoriskt. "Inte för att bli minister i alla fall. Och inte heller för att skriva dessa rader".

Vad barnen har på känn, och som bör vägleda den svenska skolans marsch mot ljuset, är att det dels är tråkigt att nöta in saker och dels att ha för stora krav på sig. Från och med nu får ingen lära sig något utantill (även om det enligt hjärnforskare är bra för hjärnan, lite som konditionsträning. Och att en inre kunskapsbank faktiskt är absolut nödvändig för att vara kreativ och "tänka fritt". Hjärnforskaren Pontus Wasling menar att förmågan att kunna läsa fort och förstå ett sammanhang kräver massor av kunskapsminnen och grundläggande innötningsmoment.Kreativitet handlar enligt honom om att minnen kombineras och kopplas till varandra. Det är likadant med viss matematik, som måste nötas innan man kan förstå vissa delar av kosmologin och planeternas rörelser.

För att skapa världens bästa skola ska från och med 1 juli alla former av läxor förbjudas, eftersom det handlar om nötning och krav, och eleverna ska även börja senare och sluta tidigare (en forskare i Lund menar att tonåringar inte bör starta skoldagen före klockan 11 eftersom det är först då deras hjärnor vaknar till liv. Det framgår dock inte exakt vilken tid de släcks ned). Förslag finns även på att helt enkelt vända de diagram och tabeller från PISA där Sverige ligger i botten upp och ned, för att ge en rättvisande bild över vilken nationalitet som faktiskt är världsledande på att tänka kreativt - helt utan faktakunskaper.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.