Marmeladrapporten

Marmeladrapporten

Strukturer trolig orsak till rulltrappsfall

Rykande absurtPosted by Linda Sun, February 22, 2015 19:39:42

Den tragiska olycka i rulltrappan vid Östermalmstorg, när en kvinna fastnade och fick skäras loss, medförde att 39 rulltrappor vid 11 stationer har stängts av. Det är dock inte bara tekniska fel som gör att skador orsakade av rulltrappor har blivit tre gånger fler på fem år. Det handlar alltså inte om att stålkäftade monster från underjorden har vaknat till liv, utan något betydligt mer svårbegripligt, som fallolyckor.

Marianne Norell, 77, skadade sig när en man som stod framför henne föll baklänges, varpå hon själv och hennes man tappade balansen och föll handlöst. "Men det är ju inte säkert att det var rulltrappan som det var fel på", säger hon (DN 21/2). Den 87-årige mannen kunde nämligen inte förklara varför han ramlade. Forskare ska nu försöka reda ut hur det kommer sig att en 87-åring över huvud taget kan ramla i en rulltrappa.

SL tar nu krafttag mot den dramatiska fallökningen genom att sätta upp dekaler där folk uppmanas att hålla i sig. "Alla människor förstår inte att man måste vara försiktig i rulltrappan. Man måste hålla i sig[...]", påpekar Lars H Ericsson, säkerhetsdirektör på SL. Vissa menar att SL snarast bör införa ett förbud mot att passera folk i rulltrapporna, något som Ericsson dock ställer sig tveksam till.

Forskare är i färd med att undersöka befolkningens kraftigt minskade förmåga att hålla i sig och huruvida det kan röra sig om en folksjukdom med strukturella orsaker. I sådant fall kan man tänka sig att alla som anträder en rulltrappa sätts fast med handklovar.Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.