Marmeladrapporten

Marmeladrapporten

Tredje omklädningsrum inkluderar tvingade havsbadare

Rykande absurtPosted by Linda Sun, February 08, 2015 16:09:02

För de personer som under flera år varit förhindrade att besöka simhallar på grund av icke hanterbara valmöjligheter, finns nu lindring, i och med Sveriges första HBT-certifierade simhall i Sundbyberg.

Frank Berglund, styrelseledamot i RFSU:s ungdomsförbund, är en av de personer som varit hänvisad till hav och sjöar på grund av den psykiska press det har inneburit att tvingas välja mellan damernas och herrarnas, och har saknat "saknat att bada [i simhall] jättemycket". ( http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/787512-sveriges-forsta-simhall-med-omkladningsrum-for-hbt-personer) ( http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6072291 )

Det har också varit svårt för många transpersoner att välja badkläder, men eftersom HBT-certifieringen innebär att badhuspersonalen nu kan bete sig könsneutralt, öppnas nya möjligheter. Uppgifter om exakt hur dessa möjligheter ser ut saknas, och kritiska röster undrar om inte detta kommer att kräva att även badhusbesökare HBT-certifieras, så att de uppför sig inkluderande och accepterande visavi andras badkläder och utseende. Det kommer dock att säljas burkinis.

Även andra än transpersoner kan ha nytta av ett tredje omklädningsrum. Mikael Eljenmyr, idrottschef på Sundbybergs stad, säger att det extra omklädningsrummet bland annat kommer att användas av personer med funktionsnedsättning som har en ledsagare av motsatt kön, eller personer som "av religiösa eller medicinska skäl vill byta om själva" (Metro 22/1). Detta innebär alltså att exempelvis muslimska kvinnor, som inte önskar byta om tillsammans med andra kvinnor, nu kan byta om tillsammans med transvestiter (den största gruppen bland transpersoner) och funktionshindrade av båda könen, så länge dessa har en ledsagare av motsatt kön.

Den stora vinsten med det tredje omklädningsrummet är att de som byter om där, och på olika sätt bryter mot samhällets normer, inte längre kommer att behöva känna sig utpekade när de träder in i simhallen.Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.