Marmeladrapporten

Marmeladrapporten

I nöd och lust

Rykande absurtPosted by Linda Wed, June 29, 2016 20:06:24

Den dom som gav den 68-åring som sköt två angripare till döds fyra års fängelse för dråp, har orsakat stor upprördhet i sociala medier. Personerna var beväpnade med kniv och metallrör och hade trakasserat mannen under lång tid, hotat honom till livet och var belagda med besöksförbud. När en ny attack skedde, under vilken de krossade fönstret till hans ytterdörr och uttalade nya dödshot blev han rädd och sköt dem i vad hans advokat menar var nödvärn.

Det räcker emellertid inte med att vara rädd och att personer som under lång tid har hotat att döda en har krossat en fönsterruta för att ta sig in i ens bostad, för att nödvärnsrätten ska gälla. "Man kan inte i dagens lagstiftning acceptera att man använder dödligt våld, även om man blir angripen ganska allvarligt", menar lagman Pia Johansson. Mannen borde åtminstone ha låtit dem komma in i huset och eventuellt sopat bort glassplittret framför deras fötter, då det är straffbart att ha vassa föremål på golv där oinbjudna främlingar ska ta sig fram. För att bringa ordning och lugn hos allmänheten har lagstiftaren emellertid gått ut med mer konkreta regler runt nödvärnsrätten.

Grundregeln är att man får försvara sig med ungefär samma grad och typ av våld man blir utsatt för. Om tre ursinniga män, uttalandes dödshot och försedda med varsin yxa står utanför ens dörr, som de just börjat hugga i efter att ha krossat dörrens fönster, får man lov att använda en (1) yxa. Detta eftersom man som regel kan utgå från att så farliga personer har haft en svår uppväxt, eller åtminstone trassliga synapser i hjärnan, vilket är både tragiskt och besvärligt. Om en ensam kvinna blir anfallen i sitt hem av två män med kniv och järnrör, får hon välja om hon ska gå och hämta en kniv eller ett järnrör, men hon får inte använda dessa förrän hon själv har blivit slagen. En ensam man bör göra en uppskattning av angriparens längd, vikt, svingteknik och bakgrundskunskaper och ska därefter välja ett tillhygge som är minst en nivå under angriparens.


En annan fråga rör huruvida man har rätt att exempelvis låsa in sig i sitt badrum om ens hem stormas av personer som vill döda en. Att försöka forcera en låst dörr kan nämligen orsaka skador hos gärningsmannen. Här är grundregeln att man får låsa om badrummet först töms på tillhyggen som kan åsamka överdriven skada hos de individer som gjort sig vad som faktiskt kan anses vara omaket att ta sig in i ens hem. Denna informativa filmsnutt visar emellertid på lämpligt hanterande av yxburen angripare. Notera hur kvinnan genom att ge mannen en lätt skråma på handen, är utom fara och kan springa iväg i den barriga labyrinten på ett sätt som är säkert för både henne och förövaren.
  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post20