Marmeladrapporten

Marmeladrapporten

Arg tröjdinosaurie orsakar tillfällig hjärnskada hos vuxna

Rykande absurtPosted by Linda Sun, January 18, 2015 16:18:52

Det har länge varit känt att färgen rosa hindrar flickor att klättra i träd och välja mansdominerade yrken. Kristina Henkel, författare, skriver att motiv med söta djur eller arga dinosaurier eller monster väcker känslor i oss, vilket påverkar vårt möte och bemötande av barnen. Henkel menar att ett barn med trycket "Rules are made to be broken" troligen får färre kramar. "När vuxna etiketterar barn [trär på dem en viss typ av tröja (Marmeladrapportens kommentar)] på det här sättet krymper deras handlingsutrymme", skriver Henkel. ( http://www.svt.se/opinion/article2602878.svt ) Nya rön visar emellertid att problematiken är betydligt allvarligare.

Man har tidigare trott att vuxna, i samspelet med barn, har haft möjlighet att välja hur de ska behandla barn och vara medvetna om att inte förstärka pojkars tuffhet eller flickors söthet. Forskning visar dock att sådana val faktiskt inte är fysiskt möjliga.

Forskare har nu visat att vuxna blir neurologiskt låsta vid åsynen av vissa kombinationer av kön, färg och tröjmotiv. Orsaken till detta handlingsförlamade fenomen är att delar av den vuxna människohjärnan stängs av, och att det framför allt är hjärnans rörelse- och logikcentra som drabbas. För att återuppväcka dessa krävs att den nollställde tittar på barn i gröna kläder utan tryck i minst femton minuter.

Fortsatt forskning ska nu visa om låsningen även drabbar barnets hjärna. Det vill säga, om det är neurologiskt möjligt att under tio års tid vara klädd i rosa och bo i ett rosa rum, och ändå välja ett mansdominerat yrke som vuxen.
  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post15