Marmeladrapporten

Marmeladrapporten

Kränkande film orsakar solförmörkelse

Rykande absurtPosted by Linda Sat, December 27, 2014 20:46:49

Önskan att stoppa upprörande kultur nådde sin kulmen i och med den ökade säkerhet som amerikanska biografer tvingades till inför julhelgens premiär av komedin ”The Interview”. (http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/the-interview-stoppas-i-sverige/ ) Filmen handlar om ett fiktivt mord på Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och stoppades av produktionsbolaget Sony Pictures efter hot och hackerattacker, men har nu börjat visas. Försöken att stoppa filmen har kritiserats med hänvisning till yttrandefriheten. Andra har emellertid sett möjligheter att genom att stoppa denna och andra upprörande filmer dels förbättra relationerna mellan Nordkorea och omvärlden, dels skapa ett bättre samhällsklimat i väst. Astronomer har dessutom bevisat att de sårade känslor som uppstår när människor blir kränkta av filmer och böcker riskerar att orsaka en bestående solförmörkelse.

En svensk kommission har bildats för att hantera kränkande kulturyttringar. Kommissionen kallas för Pulgasari-kommissionen, efter den film som Nordkoreas Kim Jong II fick fram efter att 1978 ha kidnappat den sydkoreanske regissören Shin Sang-ok och tvingat honom att göra en kommunistisk version av Godzilla - Pulgasari - med syfte att stärka befolkningens moral.

Pulgasari-kommissionens mål är att ingen ska behöva uppleva ens antydan till en negativ känsla under avnjutandet av någon film, bok eller låttext. Att förbjuda, flytta och ändra i gamla verk, som man gjort med exempelvis Tintin, Pang i bygget, Kalle Ankas jul och Pippi Långstrump, har visserligen minskat nivån av obehag hos de människor som mått dåligt av dessa alster, men inte eliminerat. För att minska lidandet och undvika solförmörkelse har kommissionen gjort nya versioner av alla verk som någonsin gjort någon upprörd.

Pang i bygget handlar inte längre om en kolerisk hotellägare utan om ett allt inkluderande kollektiv där ingen någonsin brusar upp. Den knarriga, rasistiska majoren är nu en medelålders, tolerant trädgårdsmästare. Den nya versionens Tintin är en relativt fattig kvinna med platt lugg som aldrig har kunnat resa utanför Norden, och nu – med sin katt Malou – ger sig ut på jakt efter Janne Josefsson. Ture Sventon 2.0 handlar om en andra generationens bibliotekarie som motiverad av sin egen laktosintolerans får till ett förbud mot semlor under kommunala kafferaster.

  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post14