Marmeladrapporten

Marmeladrapporten

Fru går man

Rykande absurtPosted by Linda Tue, September 09, 2014 17:15:18

Ett allvarligt hot mot jämställdheten har uppdagats vid ett övergångsställe vid Observatoriegatan/Norrtullsgatan i Stockholm. För några år sedan togs krafttag mot de så kallade ”Herr Gårman-skyltarna”, som med sitt manliga uttryck har förhindrat många kvinnor att ge sig ut i trafiken. Först efter 70 år beslutades det att byta ut hälften av skyltarna och placera Fru Gårman på dessa. Syftet var att stärka kvinnors självförtroende och få fler kvinnor över gatorna. Men när en av dessa skyltar skadades, satte man alltså åter upp en skylt med Herr Gårman, vilket gjorde ett flertal kvinnor tveksamma och oroliga.

Vissa hävdar att Herr Gårman egentligen är en anspelning på uttrycket här går man snarare än att figuren nödvändigtvis måste föreställa en man, och att det faktiskt finns korthåriga kvinnor i byxor som utan problem identifierar sig med figurerna på de ursprungliga skyltarna och smidigt glider över gatan. Vissa går så långt som att hävda att Herr Gårman egentligen är mer könsneutral – och faktiskt politiskt korrekt – än Fru Gårman. Eftersom vissa kvinnor har långt hår och kjol är det emellertid viktigt att se till att även dessa känner sig inkluderade i trafikbilden. Att tvinga kvinnor att bära byxor och klippa håret för att ta sig över trafikerade gator utan att känna oro vore förödande, menar forskare.

Snart kommer också en tredje skylt, med en figur som ska vara fullständigt omöjlig att vare sig kategorisera eller identifiera.
  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post11