Marmeladrapporten

Marmeladrapporten

I nöd och lust

Rykande absurtPosted by Linda Wed, June 29, 2016 20:06:24

Den dom som gav den 68-åring som sköt två angripare till döds fyra års fängelse för dråp, har orsakat stor upprördhet i sociala medier. Personerna var beväpnade med kniv och metallrör och hade trakasserat mannen under lång tid, hotat honom till livet och var belagda med besöksförbud. När en ny attack skedde, under vilken de krossade fönstret till hans ytterdörr och uttalade nya dödshot blev han rädd och sköt dem i vad hans advokat menar var nödvärn.

Det räcker emellertid inte med att vara rädd och att personer som under lång tid har hotat att döda en har krossat en fönsterruta för att ta sig in i ens bostad, för att nödvärnsrätten ska gälla. "Man kan inte i dagens lagstiftning acceptera att man använder dödligt våld, även om man blir angripen ganska allvarligt", menar lagman Pia Johansson. Mannen borde åtminstone ha låtit dem komma in i huset och eventuellt sopat bort glassplittret framför deras fötter, då det är straffbart att ha vassa föremål på golv där oinbjudna främlingar ska ta sig fram. För att bringa ordning och lugn hos allmänheten har lagstiftaren emellertid gått ut med mer konkreta regler runt nödvärnsrätten.

Grundregeln är att man får försvara sig med ungefär samma grad och typ av våld man blir utsatt för. Om tre ursinniga män, uttalandes dödshot och försedda med varsin yxa står utanför ens dörr, som de just börjat hugga i efter att ha krossat dörrens fönster, får man lov att använda en (1) yxa. Detta eftersom man som regel kan utgå från att så farliga personer har haft en svår uppväxt, eller åtminstone trassliga synapser i hjärnan, vilket är både tragiskt och besvärligt. Om en ensam kvinna blir anfallen i sitt hem av två män med kniv och järnrör, får hon välja om hon ska gå och hämta en kniv eller ett järnrör, men hon får inte använda dessa förrän hon själv har blivit slagen. En ensam man bör göra en uppskattning av angriparens längd, vikt, svingteknik och bakgrundskunskaper och ska därefter välja ett tillhygge som är minst en nivå under angriparens.


En annan fråga rör huruvida man har rätt att exempelvis låsa in sig i sitt badrum om ens hem stormas av personer som vill döda en. Att försöka forcera en låst dörr kan nämligen orsaka skador hos gärningsmannen. Här är grundregeln att man får låsa om badrummet först töms på tillhyggen som kan åsamka överdriven skada hos de individer som gjort sig vad som faktiskt kan anses vara omaket att ta sig in i ens hem. Denna informativa filmsnutt visar emellertid på lämpligt hanterande av yxburen angripare. Notera hur kvinnan genom att ge mannen en lätt skråma på handen, är utom fara och kan springa iväg i den barriga labyrinten på ett sätt som är säkert för både henne och förövaren.
  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post20

Begäran om förklaring

Rykande absurtPosted by Linda Sun, January 24, 2016 13:14:54

Det tumult som utbröt i ett sommarstugeområde väster om Stockholm när tio sommarstugeägare försökte fånga en fyrtioårig man med ett studsmattenät har resulterat i ett nytt lagförslag.

Mannen hade sommaren 2014 rivit ett skjul på sin tomt och låtit plankorna ligga kvar under hösten. Grannarna fotograferade bland annat en spik som stack upp ur en planka och skickade in bilderna till kommunen, som skickade en så kallad begäran om förklaring till mannen. Denne gick då i sin tur runt och fotograferade potentiella faror i grannarnas trädgårdar, varpå tumult utbröt.

Tack vare sin militära bakgrund lyckades mannen sätta sig i säkerhet, men fick tillbringa nära fem timmar i en gran innan polisen kom. Han säger till Marmeladrapporten att han är ledsen över uppståndelsen, och att han bara ville visa att det bästa sättet att undvika att exempelvis få en spik i foten på någon annans tomt, braka igenom någon annans alltför klena spaljé eller studsa av en icke skyddsnätförsedd studsmatta och slå sig medvetslös mot någon annans husvägg, är att helt enkelt inte beträda andras tomter.

För att undvika framtida handgemäng av denna typ har ett lagförslag nu skickats ut på remiss, gällande begäran om förklaring mellan medborgare (för handlingar som inte faller inom kategorin förargelseväckande beteende). Detta skulle innebära att frustrerade medborgare äntligen kan få svar på frågor som varför människor sjunger i korridorer, tuggar med öppen mun, låter bli att blinka i korsningar, utsätter andra för sin obefintliga planering eller fotograferar deras tomter med teleobjektiv. Förklaringarna ska ges skyndsamt, muntligen och skriftligen. Psykologer menar att det även kan ha en terapeutisk effekt att förklara för någon annan varför man beter sig obegripligt.  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post19

Björklunds talgoxfadäs räddar svenskt PISA-haveri

Rykande absurtPosted by Linda Sun, May 24, 2015 15:47:28

Våren 2015 presenterade OECD en oberoende rapport om svensk utbildning. Inget land har sjunkit så mycket och så snabbt som Sverige - i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Och detta börjar märkas på landets universitet. Historielärare på Uppsala universitet förstår inte längre vad studenterna skriver och lärarna på Kungliga tekniska högskolan får i vissa fall börja terminerna med att lära ut grundskolematematik.

Björklund har länge hånats för sitt tal om katedrar, högre krav och ordning och reda, men enligt den oberoende OECD-rapporten är huvudproblemen för den svenska skolan just att det är för stökigt i klassrummen och att eleverna inte anstränger sig tillräckligt. Det är dock oerhört viktigt att vi därmed inte låter oss förledas att tro att vi måste ställa högre krav på eleverna och ha ordning i klassrummen. I ett TV-program i lördags visade det sig nämligen att Björklund inte kan stava till ordet jealous. Han vet heller inte hur en talgoxe ser ut.

Det vet heller inte den journalist, Roland Paulsen, som därför manar till eftertanke i DN 22/5, eftersom man kan bli journalist, skribent, major och politiker utan att ha kunskap om svenska småfåglar. "Vad alla barn haft på känn klargörs nu med brutal tydlighet", skriver Paulsen. Behöver man veta hur en talgoxe ser ut, frågar han retoriskt. "Inte för att bli minister i alla fall. Och inte heller för att skriva dessa rader".

Vad barnen har på känn, och som bör vägleda den svenska skolans marsch mot ljuset, är att det dels är tråkigt att nöta in saker och dels att ha för stora krav på sig. Från och med nu får ingen lära sig något utantill (även om det enligt hjärnforskare är bra för hjärnan, lite som konditionsträning. Och att en inre kunskapsbank faktiskt är absolut nödvändig för att vara kreativ och "tänka fritt". Hjärnforskaren Pontus Wasling menar att förmågan att kunna läsa fort och förstå ett sammanhang kräver massor av kunskapsminnen och grundläggande innötningsmoment.Kreativitet handlar enligt honom om att minnen kombineras och kopplas till varandra. Det är likadant med viss matematik, som måste nötas innan man kan förstå vissa delar av kosmologin och planeternas rörelser.

För att skapa världens bästa skola ska från och med 1 juli alla former av läxor förbjudas, eftersom det handlar om nötning och krav, och eleverna ska även börja senare och sluta tidigare (en forskare i Lund menar att tonåringar inte bör starta skoldagen före klockan 11 eftersom det är först då deras hjärnor vaknar till liv. Det framgår dock inte exakt vilken tid de släcks ned). Förslag finns även på att helt enkelt vända de diagram och tabeller från PISA där Sverige ligger i botten upp och ned, för att ge en rättvisande bild över vilken nationalitet som faktiskt är världsledande på att tänka kreativt - helt utan faktakunskaper.

  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post18

Strukturer trolig orsak till rulltrappsfall

Rykande absurtPosted by Linda Sun, February 22, 2015 19:39:42

Den tragiska olycka i rulltrappan vid Östermalmstorg, när en kvinna fastnade och fick skäras loss, medförde att 39 rulltrappor vid 11 stationer har stängts av. Det är dock inte bara tekniska fel som gör att skador orsakade av rulltrappor har blivit tre gånger fler på fem år. Det handlar alltså inte om att stålkäftade monster från underjorden har vaknat till liv, utan något betydligt mer svårbegripligt, som fallolyckor.

Marianne Norell, 77, skadade sig när en man som stod framför henne föll baklänges, varpå hon själv och hennes man tappade balansen och föll handlöst. "Men det är ju inte säkert att det var rulltrappan som det var fel på", säger hon (DN 21/2). Den 87-årige mannen kunde nämligen inte förklara varför han ramlade. Forskare ska nu försöka reda ut hur det kommer sig att en 87-åring över huvud taget kan ramla i en rulltrappa.

SL tar nu krafttag mot den dramatiska fallökningen genom att sätta upp dekaler där folk uppmanas att hålla i sig. "Alla människor förstår inte att man måste vara försiktig i rulltrappan. Man måste hålla i sig[...]", påpekar Lars H Ericsson, säkerhetsdirektör på SL. Vissa menar att SL snarast bör införa ett förbud mot att passera folk i rulltrapporna, något som Ericsson dock ställer sig tveksam till.

Forskare är i färd med att undersöka befolkningens kraftigt minskade förmåga att hålla i sig och huruvida det kan röra sig om en folksjukdom med strukturella orsaker. I sådant fall kan man tänka sig att alla som anträder en rulltrappa sätts fast med handklovar.


  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post17

Tredje omklädningsrum inkluderar tvingade havsbadare

Rykande absurtPosted by Linda Sun, February 08, 2015 16:09:02

För de personer som under flera år varit förhindrade att besöka simhallar på grund av icke hanterbara valmöjligheter, finns nu lindring, i och med Sveriges första HBT-certifierade simhall i Sundbyberg.

Frank Berglund, styrelseledamot i RFSU:s ungdomsförbund, är en av de personer som varit hänvisad till hav och sjöar på grund av den psykiska press det har inneburit att tvingas välja mellan damernas och herrarnas, och har saknat "saknat att bada [i simhall] jättemycket". ( http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/787512-sveriges-forsta-simhall-med-omkladningsrum-for-hbt-personer) ( http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6072291 )

Det har också varit svårt för många transpersoner att välja badkläder, men eftersom HBT-certifieringen innebär att badhuspersonalen nu kan bete sig könsneutralt, öppnas nya möjligheter. Uppgifter om exakt hur dessa möjligheter ser ut saknas, och kritiska röster undrar om inte detta kommer att kräva att även badhusbesökare HBT-certifieras, så att de uppför sig inkluderande och accepterande visavi andras badkläder och utseende. Det kommer dock att säljas burkinis.

Även andra än transpersoner kan ha nytta av ett tredje omklädningsrum. Mikael Eljenmyr, idrottschef på Sundbybergs stad, säger att det extra omklädningsrummet bland annat kommer att användas av personer med funktionsnedsättning som har en ledsagare av motsatt kön, eller personer som "av religiösa eller medicinska skäl vill byta om själva" (Metro 22/1). Detta innebär alltså att exempelvis muslimska kvinnor, som inte önskar byta om tillsammans med andra kvinnor, nu kan byta om tillsammans med transvestiter (den största gruppen bland transpersoner) och funktionshindrade av båda könen, så länge dessa har en ledsagare av motsatt kön.

Den stora vinsten med det tredje omklädningsrummet är att de som byter om där, och på olika sätt bryter mot samhällets normer, inte längre kommer att behöva känna sig utpekade när de träder in i simhallen.


  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post16

Arg tröjdinosaurie orsakar tillfällig hjärnskada hos vuxna

Rykande absurtPosted by Linda Sun, January 18, 2015 16:18:52

Det har länge varit känt att färgen rosa hindrar flickor att klättra i träd och välja mansdominerade yrken. Kristina Henkel, författare, skriver att motiv med söta djur eller arga dinosaurier eller monster väcker känslor i oss, vilket påverkar vårt möte och bemötande av barnen. Henkel menar att ett barn med trycket "Rules are made to be broken" troligen får färre kramar. "När vuxna etiketterar barn [trär på dem en viss typ av tröja (Marmeladrapportens kommentar)] på det här sättet krymper deras handlingsutrymme", skriver Henkel. ( http://www.svt.se/opinion/article2602878.svt ) Nya rön visar emellertid att problematiken är betydligt allvarligare.

Man har tidigare trott att vuxna, i samspelet med barn, har haft möjlighet att välja hur de ska behandla barn och vara medvetna om att inte förstärka pojkars tuffhet eller flickors söthet. Forskning visar dock att sådana val faktiskt inte är fysiskt möjliga.

Forskare har nu visat att vuxna blir neurologiskt låsta vid åsynen av vissa kombinationer av kön, färg och tröjmotiv. Orsaken till detta handlingsförlamade fenomen är att delar av den vuxna människohjärnan stängs av, och att det framför allt är hjärnans rörelse- och logikcentra som drabbas. För att återuppväcka dessa krävs att den nollställde tittar på barn i gröna kläder utan tryck i minst femton minuter.

Fortsatt forskning ska nu visa om låsningen även drabbar barnets hjärna. Det vill säga, om det är neurologiskt möjligt att under tio års tid vara klädd i rosa och bo i ett rosa rum, och ändå välja ett mansdominerat yrke som vuxen.
  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post15

Kränkande film orsakar solförmörkelse

Rykande absurtPosted by Linda Sat, December 27, 2014 20:46:49

Önskan att stoppa upprörande kultur nådde sin kulmen i och med den ökade säkerhet som amerikanska biografer tvingades till inför julhelgens premiär av komedin ”The Interview”. (http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/the-interview-stoppas-i-sverige/ ) Filmen handlar om ett fiktivt mord på Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och stoppades av produktionsbolaget Sony Pictures efter hot och hackerattacker, men har nu börjat visas. Försöken att stoppa filmen har kritiserats med hänvisning till yttrandefriheten. Andra har emellertid sett möjligheter att genom att stoppa denna och andra upprörande filmer dels förbättra relationerna mellan Nordkorea och omvärlden, dels skapa ett bättre samhällsklimat i väst. Astronomer har dessutom bevisat att de sårade känslor som uppstår när människor blir kränkta av filmer och böcker riskerar att orsaka en bestående solförmörkelse.

En svensk kommission har bildats för att hantera kränkande kulturyttringar. Kommissionen kallas för Pulgasari-kommissionen, efter den film som Nordkoreas Kim Jong II fick fram efter att 1978 ha kidnappat den sydkoreanske regissören Shin Sang-ok och tvingat honom att göra en kommunistisk version av Godzilla - Pulgasari - med syfte att stärka befolkningens moral.

Pulgasari-kommissionens mål är att ingen ska behöva uppleva ens antydan till en negativ känsla under avnjutandet av någon film, bok eller låttext. Att förbjuda, flytta och ändra i gamla verk, som man gjort med exempelvis Tintin, Pang i bygget, Kalle Ankas jul och Pippi Långstrump, har visserligen minskat nivån av obehag hos de människor som mått dåligt av dessa alster, men inte eliminerat. För att minska lidandet och undvika solförmörkelse har kommissionen gjort nya versioner av alla verk som någonsin gjort någon upprörd.

Pang i bygget handlar inte längre om en kolerisk hotellägare utan om ett allt inkluderande kollektiv där ingen någonsin brusar upp. Den knarriga, rasistiska majoren är nu en medelålders, tolerant trädgårdsmästare. Den nya versionens Tintin är en relativt fattig kvinna med platt lugg som aldrig har kunnat resa utanför Norden, och nu – med sin katt Malou – ger sig ut på jakt efter Janne Josefsson. Ture Sventon 2.0 handlar om en andra generationens bibliotekarie som motiverad av sin egen laktosintolerans får till ett förbud mot semlor under kommunala kafferaster.

  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post14

Smug Alert

Rykande absurtPosted by Linda Sun, December 14, 2014 14:17:23

Det har länge hävdats att personer som bor längs tunnelbanelinje 17 i Stockholm har färre fördomar än befolkningen i stort. Linje 17-personer skulle dessutom vara mer rättvisa, mer antirasistiska och uppvisa en aldrig tidigare skådad nit i sorteringen av det egna hushållsavfallet. Denna bild bekräftas bland annat av familjen Hall/Lindqvist, som intervjuas i DN 5/12 2014. "Hela nätverket Linje 17 och värderingarna för antirasism, bra miljötänk och rättvisa som präglar områdena längs just linje sjuttons gröna tunnelbanelinje är väldigt positivt för oss".

Vissa har gått så långt som att hävda att linje 17-människor är högre moraliskt stående är andra rent genetiskt, och eventuellt skulle kunna användas som konkreta förebilder på grundutbildningar i filosofi. Hösten 2010 startade också "Linje 17", ett nätverk för alla som vill "förändra världen, med start längs södra delen av T-banans Linje 17, från Skärmarbrink ut till Skarpnäck" (http://linje17.se/om/). Linje 17 mot rasism startade 2013.

Denna bild har ifrågasatts av personer som menar att det inte finns några vetenskapliga belägg för att personer från exempelvis Bagarmossen skulle vara mer moraliskt högtstående än personer från Hökarängen (linje 18), annat än möjligen anekdotiska, fiktiva bevis (från minut 6:00 i klippet nedan) och att förhärligandet snarare handlar om linje 17-personer som blåser i egna trumpeter.


Nu har emellertid häpnadsväckande geologiska fynd gjorts i ett stråk just där linje 17 går. Det handlar om en mycket ovanlig sammansättning av granit, gnejs och så kallad smug-gas, som ovanligt goda människor dras till. Man ska nu undersöka huruvida det är möjligt att bli en bättre människa av att flytta till linje 17, och om detta därför skulle kunna vara en lämplig placering för landets alla fängelser.


  • Comments(0)//marmeladrapporten.lindasfilosofi.se/#post13
Next »