Marmeladov

Marmeladov

Katt med liten tomat

AktuelltPosted by Linda Wed, November 06, 2013 16:38:58

Jimmie Åkesson blev utsatt för en så kallad tårtattack under en boksignering på Södermalm. Twittervänstern ärade den 60-åriga tårtterroristen genom att stämma upp i en exalterad hyllningskör, medan de flesta någorlunda sansade människor – åtminstone de som är för demokrati – fördömde tilltaget. Även om det kan verka harmlöst med lite grädde, ska man i en demokrati inte tysta sina meningsmotståndare med vare sig bakverk, knivar eller säckar.

Vissa menar emellertid att det väl inte är så farligt att slänga iväg en tårta eller två.

Miljöpartisten Tuva Lind twittrade: ”Jag är för att man får framföra sina åsikter, hur dina de än är, men alla kan inte göra dem i politik eller bloggar”... följt av (Twitter läses nedifrån och upp): ”Att jämställda en tårtkastning, eller varför inte katt med liten tomat, med våld är att förminska vad våld egentligen är”.

Rent språkligt får man ju lov att göra ett par baklängeskullerbyttor innan man får ihop det. Hon pratar om att man ska få framföra åsikter ”hur dina de än är”, som om åsikter kan ”vara någons” i olika hög grad. Vi omtolkar snabbt ”jämställda” till ”jämställa”, men sen börjar det kärva igen. Det talas om jämställande av tårtkastning och ”katt med liten tomat”. Det är förmodligen någon sorts automatisk stavning som har gett sig in i leken, men man kan ju trots allt se framför sig hur man, istället för en tårta, väljer att hiva iväg en tomatförsedd katt (tomaten kan exempelvis tejpas fast på katten; katten kan tränas att hålla i tomaten med tassarna; katten kan ha tomaten i munnen) mot sin meningsmotståndare. En dylik handling kan dock bli mer än lovligt rivig, varför man kanske inte bör jämställa mjuka gräddtårtor med raspiga katt-kast.

Men nej. En vaken läsare har förstås noterat att jag gör det igen. Raljerar över språk. Så otrevligt! Det är bara att bita ihop och göra ännu en välvillig tolkning. Efter att ha gjort detta tycker jag mig skönja att hennes huvudpoäng verkar vara att de som inte kan framföra sina åsikter ”i politik eller bloggar” faktiskt borde få lov att kasta saker. Och med tanke på att språkförmågan tycks falla, kanske man i framtiden borde gå omkring med en assiett i beredskap för att försöka fånga sig en tårtbit till eftermiddagsfikat, om man går förbi människor som ordlöst vrålande kastar tårtor på varandra istället för att argumentera.

Alltså: om man inte kan få fram sin åsikt rent verbalt (man kanske är blyg, man kanske har halsfluss, man kanske inte orkar ha en blogg), så verkar det alltså som om man ska få anmäla avvikande mening medelst kast. En folkvald politiker talar på ett torg, man tycker att denne pratar i nattmössan. Då kan man helt sonika kasta en påse kanelgifflar på personen. Om man önskar vara mer precis, kan man kanske tänka sig att be politikern att upprepa det man inte håller med om, och kasta gifflarna i direkt anslutning till det misshagliga yttrandet – så att det verkligen framgår vad det är man inte håller med om.

Det ojades förra veckan över en debattävling för ungdomar. Ämnena handlade bland annat om homoadoptioner och legalisering av cannabis. Kanske kan man i framtiden tänka sig en debatt om huruvida man alls ska få debattera legalisering av cannabis, men istället för att göra detta verbalt, kan man helt enkelt ge ungdomarna cannabisliknande plantor (av plast förstås, bevare oss väl) att använda för att piska varandra. Den sida som får mest blod att flyta hos motståndaren vinner.

Militant katt: Ingen yttrandefrihet on my watch!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by m Sat, November 09, 2013 10:50:55

Att kasta katt borde väl kunna likställas med våld ändå? Bra skrivet!

Posted by Ulla Wed, November 06, 2013 18:57:42

Sann och underhållande läsning :-)