Marmeladov

Marmeladov

HÅLL TYST OCH RÄCK MIG MIN HERMELINCAPE

AktuelltPosted by Linda Thu, January 09, 2014 19:51:54

Något som möjligen har kommit lite i skymundan i diskrimineringsdebatten är det här med ålder. Framför allt åldersdiskriminering av barn – att behandla barn som mindre vetande bara för att de inte har levt så länge. Att koppla kompetens till ålder är något mycket allvarligt, menar man på förskolan Paviljongen i södra Stockholm. Där arbetar man med normkritisk pedagogik och har genom något så simpelt som att inte längre fira småbarnens födelsedagar på traditionellt sätt tagit ett stort kliv mot att krossa åldersmaktsordningen. Förut fick barnen en medalj när de fyllde år, vilket kunde tolkas som att det är positivt att bli äldre – att det är något man ska belönas för – vilket förstås kränkte de yngre barnen å det grövsta. Så istället för att dela ut medalj äter man en försynt fruktsallad, troligen utan att nämna anledningen till ”firandet”. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barbie-far-nytt-liv-nar-normer-utmanas_8871704.svd

Vid en första anblick stod det inte riktigt klart, åtminstone inte för mig, på vilket sätt avsaknad av ballonger, tårta och ett redigt ”GRATTIS PÅ FEMÅRSDAGEN, TÄNK VAD STOR DU HAR BLIVIT!” skulle motverka samhällets åldersmaktsordning, men tydligen handlar det om att man vill motarbeta det faktum att det framför allt är 30-50åringar som har talan i dagens samhälle. Man undrar i och för sig om det är svårare för en tjugofem- eller femtiofemåring att exempelvis få in ett debattinlägg i en tidning, eller om det snarare har med personens status att göra, men låt oss inte fördjupa oss i det. Kanske handlar det om vem som lyssnar på vem när man ber någon att uttala sig i en morgonsoffa eller att ta ner fötterna från tunnelbanesätet. Förmodligen är det svårt för en femåring att få in ett debattinläg i DN, eller att bli tagen på allvar om en vuxen ska tillrättavisas, och kanske är det detta man vill motverka genom att bannlysa åldersrelaterad grannlåt.

Man kan dock inte låta bli att grunna på vad barn skulle rösta på, om de fick rösträtt. Hur ställer de sig exempelvis till den genuspedagogik som genomsyrar deras förskolor? När Astrid 4,5, från Paviljongen, uttalar sig i SvD är hon mycket noga med att påpeka att hon är 4,5 och inte 4 år gammal, och hon är starkt kritisk till att medaljer inte längre ska delas ut.

Liv Strömquist kan mycket väl vara något på spåren (jag rekommenderar hennes ”Ja till Liv”, otroligt rolig även om man inte delar hennes politiska åsikter), där hon hävdar att KD skulle vinna valet om barn fick rösträtt eftersom barn vurmar för kärnfamiljen (vill att föräldrarna ska fortsätta vara gifta oavsett vad som händer), förespråkar hemmafruar (vill att mamma ska vara hemma och mata dem med vetelängd efter skolan och inte alls förverkliga sig själv på något arbete), är besatta av traditioner (julen ska vara EXAKT som förra året), är moralister (häller ut vin och cigaretter) och älskar de högre samhällsklasserna (vill vara prinsessa).

Ja, man kan undra vad som kommer att hända med de intersektionella genuspedagogerna när femåringarna fått säga sitt. Man kan också undra hur man ska bära sig åt om barnen råkar diskriminera andra människor enligt punkterna i inledningen. Inte kan man väl ursäkta eller tillrättavisa de små liven, utan att riskera att spela åldersmaktsordningen rakt i händerna?

När barnen på Paviljongen frågas vad de vill bli när de blir stora svarar två flickor läkare/lärarinna och pojken polis, men efter ännu en runda svarar åtminstone flickorna rätt, det vill säga att de också vill bli poliser. Allra mest normöverskridande är dock Astrid, som undrar om man kan bli tjuv. Kanske har hon planer på att bryta sig in i medaljförrådet.