Marmeladov

Marmeladov

LET'S EAT GRANDMA!!!!!!!

The End is NighPosted by Linda Sun, August 11, 2013 20:34:19

I dagens (11/8 2013) DN tipsar Mona Masri om vad som är bäst just nu. Etta på topplistan finner vi bloggen ”Falskheten”.

Masri skriver att det på nätet frodas ett sorts internetspråk, som blandar engelska uttryck med förkortningar av typen ”lol” (laughing out loud) och kryddar med ett myller av utropstecken och punkter. Hon menar att detta för en otränad (läs äldre) läsare (sådana som kanske bara läste romaner under sina första 25 levnadsår kan karaktäriseras som otränade läsare) eventuellt kan framstå som barnsligt och osofistikerat, men att det minsann inte är något att rynka på näsan åt. Tvärtom är utropsteckenspråket ett språk som ”struntar i konventioner och snart kommer det att sugas in i den svenska romanen”.

Som gammal uv kanske man känner ett sting av oro. Man sneglar på sin bokhylla och undrar om man borde börja hamstra böcker, så man har, när det i framtiden endast finns digitala böcker, där kanske en tredjedel av innehållet består av skiljetecken. Eller skiljetecken på fel ställen.

Vissa ( http://ingridamy.wordpress.com/2009/10/13/utropsteckensinflation/ ) hävdar emellertid att språkstofilernas oro över utropstecknens överanvändning är tämligen överdriven; elever kan faktiskt skilja på det språk som ska användas på på prov och i uppsatser, och det språk som används när skolklockan har ringt ut. Unga människor glider enkelt och smidigt mellan de olika ”stilarna”. ”Let’s eat, grandma” i skolan blir enkelt ”Let’s eat grandma” när man kommer hem och kan slappna av. Som betryggande bevis för detta anförs följande konversation:

Tjej 1: Asså, typ igår kväll när jag pratade med Jesper på MSN så skrev han värsta weird! Tjej 2: Asså, typ som på bilddagboken då eller? Tjej 1: Ah! Han skriver som värsta läraren! Han skrev med stor bokstav i början på varje ord! Typ: Hej Jessika. Asså! Han skrev hej med stort H och Jessika med stort J! Så jäkla störande, kändes som om det var ett jävla prov.

Och man tänker ”phew!”. De historielärare som slog larm om nya studenters undermåliga språkkunskaper och svårigheterna att tyda deras texter delvis på grund av att de struntade i stor bokstav och punkt (det var omöjligt att avgöra var meningarna började och slutade, och dessutom struntade de i kronologin, djupt chockade över att krigen kom i en viss ordning), hade troligen fel.

Masri verkar dock mena att utropsteckenspråket snart kommer att ta plats ”i den svenska romanen”. Och under tiden, innan detta underbara har blivit verklighet, finns det enligt Masri en blogg man kan besöka – den blogg som nämndes i inledningen.

Denna blogg är nyttig i flera bemärkelser om man råkar vara gammal och mossig. Dels finns här en brokig blandning av korrekt språk, stavfel, syftningsfel och ord som används på ett helt nytt sätt, ungefär som ”grym” har gått från att förknippas med hunner, till att förknippas med mat-Tina. Dessutom är bloggen full av matnyttig information för alla som inte tänker tillräckligt mycket på det här med hudfärg.

Vi får bland annat lära oss att vit hudfärg har utnämnts till ”neutrum”. Man trodde kanske först att neutrum var ett genus i svenska språket (och andra språk), ”t-genus”, ”ett-ord”, där substantiv får ändelsen –et i bestämd form – taket - (och att motsatsen till neutrum är utrum, ”en-ord” - väggen). Och att hudfärg i så fall skulle falla under utrum (hudfärgen).

”Att din hudfärg är osynlig, att din ras är icke-existerande är direkt orsaken till att våran är det. Förstår ni? När något utnämns till neutrum görs samtidigt något/någon annan till motsatsen. Utan det ena, inte det andra. Vitheten kan bara vara osynlig genom att göra bristen av den synlig.”

Klart som korvspad!

Det finns som sagt en hel del språkfel i ”Falskheten”-bloggen, men det är troligen detta som är poängen. Masri rekommenderar bloggen just för folk som månar om att skriva korrekt och rodnar när språkliga fel begås; de som oroar sig över de arméer av utropstecken som snart ska invadera den svenska romanen och lösa upp den i dess beståndsdelar. Vik hädan, neutrum. Här kommer utrum! Låt oss kapa trossarna och kasta loss!!!!!!!!!!!!!!!!! Nu är det bara att brassa på, i syftningsfelens, särskrivningarnas och de rena felstavningarnas förlovade land!!!!!!!!!!!!!!!! Kom igen! Let’s eat grandma! Halva priset på kläder som avdrages i kassan! Mört kött! Vi hänger själva i butiken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!