Marmeladov

Marmeladov

Flicka på tak ringde polis - blev kränkt

AktuelltPosted by Linda Sun, June 02, 2013 15:22:04

Ett tonårigt flickebarn i Gävle klättrade upp på ett tak för att hämta en boll. Nedstigningen blev emellertid problematisk. När hon skakande av skräck satt där på taket, övertygad om att hennes sista stund var kommen och livet inte kunde bli värre, så visade det sig, att det kunde det visst. När hon ringde polisen för att få hjälp att komma ner blev hon nämligen kränkt. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16887264.ab

Det som hände var att polisen frågade om hon någonsin har sett en polisbil med stege. Ja, ni kan kanske tänka er vilken fasaväckande upplevelse det måste vara att bli utsatt för en raljerande polis när man är strandsatt på ett tak. Men det är som bekant inte första gången polisen befinner sig i kränkande blåsväder.

Det sägs ju att upploppsgnistan i Husby tändes när polisen sköt en anfallande man försedd med kniv, något som är under utredning. Men det tycks i många falanger finnas ett konsensus att det indirekt var polisen som eldade bilar under förortsveckan. Polisen har ju glidit runt i förorter i många år och bland annat strött rasistiska tillmälen omkring sig, något som tyvärr tycks ha paralyserat invånarna så till den grad att det inte en enda gång har fångats i en mobilkamera. Men att det är sant att så har skett, det vet vi, för om inte polisen hade betett sig kränkande under så lång tid, skulle upploppen aldrig ha startat.

Vissa påpekar självbelåtet att det torde vara enkelt att undvika polisens kränkningar – det är väl bara att bete sig hederligt och ligga lite lågt. Men som vi nu ser i fallet Emelie, så kan det hända vem som helst – när som helst. Nästa gång du hamnar på ett tak, eller värmen slutar fungera i ditt kontor och du i upplösningstillstånd ringer polisen så kan det vara DU som får ett hånflin rakt i nyllet. Poängen är att när det väl händer – ja, då vet man inte vad det kan få för konsekvenser. Som upploppen med all tydlighet visar, kan man vare sig styra eller hållas ansvarig för sina handlingar om man har blivit kränkt av polisen. Inte moraliskt, i varje fall.

Klättring efter boll kan alltså sluta med polisiär förolämpning, och att man i en häpen out of body-position ser sig själv gå bärsärk med tegelstenar och brinnande papperstussar. Och man har ingen aning om hur man själv kommer att reagera när man väl är där. Kanske börjar det med att man välter hyllan med ris och pasta på ICA, och orsakar ett magnifikt livsmedelsdomino som ger eko i hemorten i generationer framåt.

Emelie säger själv att hon kommer att ha oerhört svårt att lita på polisen efter denna kränkning. Vem vet, kanske börjar hon i detta nu känna ett okontrollerat ryckande i underarmen, och märker att blicken ofrivilligt dras till lösa tegelstenar.

Kanske är det säkrast att avskaffa polisen helt och hållet. Tanken att staten ska upprätthålla lag och ordning må vara god, men den fungerar ju uppenbarligen inte i praktiken, eftersom poliser bara får folk att gå i baklås. Kanske kan man istället förse varje medborgare med ett vapen och en snabbkurs i närstrid, så att var och en kan försvara sig åtminstone hjälpligt. Vi skulle också kunna eliminera den lagliga rätten att bruka våld; den som poliser har, och som man själv har när man befinner sig i nödvärn – och bara tillåta vad som idag är olagligt våld! Det tycks ju vara där skon klämmer, så att säga. Det vill säga, bara de som är kränkta får bruka våld – ingen annan. Då ska det väl snart kunna bli lugn och ro.