Marmeladov

Marmeladov

Kvällskurs: Kvicka kast i sidled

Nu är måttet rågatPosted by Linda Sat, May 11, 2013 18:59:46

Kurs för nybörjare. Onsdagar 20:00 på Grönköpings Bilskola. Även Moore-”Evil” Knievel-twist över trasig bro (minst ett års körvana krävs)

Efter att för tredje natten i rad ha drömt att jag ligger fastklamrad på en polisbilsmotorhuv, med förarens galna Bondskurkskratt ringande i öronen, kan man väl inte säga så mycket annat än att måttet verkligen ÄR rågat. Jag menar, nog för att man i stort sett dagligen frågar sig vad det är som pågår, men det finns ju ändå gränser.

Var och varannan dag kan man läsa om framför allt ynglingar – något som emellertid inte borde få kvinnor eller män över 35 att på något sätt känna sig säkra; nästa gång kan de fasaväckande artiklarna mycket väl handla om någon nittioårig dam som tvingas öka farten och accelererande köra över en kant av något slag – attackeras av polis på de mest fasansfulla sätt.

För några månader sedan var det ynglingar som stal bensin och körde för fort, varpå den jagande polisen öppnade Hjulstabron (eller rättare sagt fick den att vrida sig), vilket tvingade ynglingarna att gasa rakt igenom bommarna, ner i vattnet. Självaste Leif GW Persson gick snabbt ut och fördömde polisernas oproportionerliga tilltag, så kanske dröjer det innan det händer igen, men man kan inte låta bli att oroas. Tänk om man en vacker dag stjäl bensin, kör så fort att man riskerar livet på sina medtrafikanter – så fort att inte ens polisen hinner i fatt en – och det visar sig att man har att göra med broknapps-triggerhappy poliser?

Vissa påstår att man faktiskt kan STANNA bilen innan man kört över kanten, men hur kan man vara så säker på det? Det står ju faktiskt att ynglingarna TVINGADES krossa bommarna och gasa rakt in i evigheten.

Sen har vi motorhuvspoliserna. Det är poliser som åker runt och hakar fast intet ont anande medborgare på sina motorhuvar och sen kör så fort de bara kan. Detta hände Stefan Berg i Kållered. ”Det enda jag gjorde var att hålla fast mig på huven”, säger han till svt.

Han befann sig i godan ro utanför en flyktingförläggning, där han och några till protesterade mot att en afghansk man skulle utvisas. Plötsligt kommer en civil polisbil som helt utan förvarning HAKAR FAST två personer på sin motorhuv! Den ena ramlar av efter tio meter, men med den andra – Stefan Berg – hade polisen större lycka. I hela tio minuter lyckades han köra omkring med Stefan på motorhuven. Polisen menar att han var förföljd av de andra demonstranterna, samt att han stannat flera gånger och gett Stefan chansen att hoppa av. Men åklagaren menar att det handlar om framkallande av fara för annan. Ja, det vill jag lova!

Nu tänker någon, att man kanske skulle kunna ta några kvicka steg i sidled, om man står mitt i en väg, och en bil kommer körande rakt emot en. Ungefär så här (1:31):

Eller så här (1:01) – aningen svårare, eftersom det kan krävas en rullning när sidoförflyttningen sker i hög fart, men de allra flesta som är vid någorlunda god vigör, torde kunna genomföra manövern utan alltför svåra skador:

Men då gör man det för lätt för sig. Stefan berättar att han och en annan inte kunde komma undan, utan ”TVINGADES kasta sig upp på huven” (mina versaler). http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16749889.ab

Möjligen kan man införa kurser i ”kast från polisbil” – kanske redan i första klass, så barn tidigt lär sig hur de kan bete sig, om de råkar ut för motorhuvspoliser. Övar man ofta och länge på något, sitter det till sist i ryggmärgen, varpå det är troligare att man kan begagna sig av sina kunskaper i skarpt läge.

När det gäller skydd mot broknappspoliser, kan man tänka sig att körskolorna inför kurser i förarteknik, så man kan göra en så kallad ”Moore-Evel Knievel-twist”. Jag menar, om man någon gång blir tvingad att hoppa över vatten, är det ju säkrast att göra som Bond.