Linda Johansson

Linda Johansson

Twitter:

https://twitter.com/LindaJohanssn

Vi hade i alla fall tur med vädret

AktuelltPosted by Linda Friday, August 10 2012 13:33:00

Nu tas äntligen krafttag mot den dåliga cyklingen i Stockholm. Och med detta menas cykelvägarnas undermålighet såväl som antalet cyklister. I Köpenhamn utgör cyklandet 35-40 % av resorna, medan de i Stockholm endast utgör 4-5 %, vilket gör Sverige till ett cyklingens u-land. Folk tycks cykla mer ju längre söderut man kommer – allra helst om man slår ut cyklingen på hela året – vilket ju är oerhört märkligt. Kan Holland och Danmark, så kan väl vi?

I dagens SvD (10/8) intervjuas några personer, om vad som skulle få dem att börja cykelpendla. Maria Löfgren, Södermalm, arbetar över hela Sverige, och menar minskad biltrafik skulle få henne att cykla mer (till Centralen). Fredrik Holmberg, som bor i Gamla stan, vågar sig inte ut förrän varenda bil är borta: ”Att ta bort alla bilar är det enda som skulle kunna få mig att cykla.” Lena Henrysson Sjödin menar att cykeln inte är något alternativ om man har småbarn.

Pengar till nya cykelvägar ska öronmärkas. Regeringens utredare vill ha så kallade supervägar till cyklister. Pendlingstiden mellan Malmö och Lund skulle, med en sådan cykelmotorväg, minskas från 70 till 43 minuter, och genom att plantera buskar längs vägen, ska cyklisterna skyddas från snålblåsten. Målet är att hälften av alla kortare pendlingsresor ska ske med cykel. Det är förstås lovvärt. Det behövs säkrare cykelvägar i Stockholms innerstad (jag är väldigt orolig över min cyklande bror). Där kan man ha Holland som förebild.

Vissa vill emellertid gå längre än så, och göra Stockholms innerstad bilfri. David Sennerstrand, som bor i Vasastan, är en av dem. Han skulle dessutom inte hålla med Lena Henrysson Sjödin om att cykeln inte är något alternativ om man har småbarn. Han driver bloggen ”livutanbil.se” där man kan följa hans liv som cyklande småbarnsförälder. En endaste gång har han saknat bil, och det var när de kånkade iväg det febriga barnet i kollektivtrafiken, på väg att fira nyår i Vaxholm, när vargavintern var som värst.

Man kan inte låta bli att beundra honom. Vilken viking, som orkar ge sig ut i snöstorm och mörka, kalla vintermorgnar och fälla ihop och fälla upp denna cykel. Man tänker på sig själv (det var någon poet som sa att sinnebilden för girighet är en ensam bilist på en motorväg, det vill säga just jag. I 11 år veckopendlade jag med SJ, sen köpte jag en bil. Väl i Stockholm får bilen stå, men det spelar förstås ingen roll). Man kanske i alla fall borde cykla till Örebro, och där ta tåget? Det är bara 5 mil dit. Jag ser framför mig, hur klockan ringer vid fyra på morgonen, och jag trampar iväg på den oplogade landsvägen i minusgrader, fullastad med veckans packning, och snöplogen kör förbi mig och trycker ner mig i diket, men jag borstar av mig och fortsätter. Nej, nu är du sådär tokig, säger någon. Du behöver ju inte cykla till Örebro. Visst går det väl bussar från Nora? Det är bara 1,5 mil dit. För man får skylla sig själv om man bor på landet. Det är inte miljövänligt. Alla bör bo i eller nära en stor stad. Man får inte bo längre bort från jobbet än att man kan cykla.

Jag blir nyfiken på David Sennerstrand och läser vidare i hans blogg. Jag läser att han reser till Frankrike! Jag klickar och undrar om han reste vintertid. Det vore spännande att läsa om hans färd genom ett smällkallt Sverige, med barnet nedpackat i den specialbyggda cykellådan, och frun strax bakom. Hur de ibland måste stanna och göra en bivack och värma händerna på en termos. Se de giriga egoisterna susa förbi i sina bilar, och någonstans ändå njuta över att de står över allt det.

Nej, nu är jag löjlig igen. Det är klart han inte cyklade. Det är inte det som är grejen – att cykla överallt. Grejen är att INTE ÅKA BIL! Det är bilarna som förstör världen. David FLÖG faktiskt till Frankrike, och DET VAR INGA SOM HELST PROBLEM ATT TA CYKELN MED SIG PÅ FLYGET!

Han berättar att han fick gå upp 4:15 för att ta flygbussen till Arlanda. När de anlänt till Paris, väntade ytterligare en bussresa till Rouen, denna gång på två timmar. Nu kanske någon tycker att det är märkligt att hata bilar och alla som kör bil, samtidigt som man själv åker buss timme ut och timme in och däremellan FLYGER, men ni förstår, HAN HADE CYKELN MED SIG! http://www.livutanbil.se/?p=2213

Väl framme i Frankrike skjutsas han runt i bil till olika evenemang. Som han lider! ”För mig är det jätteviktigt att kunna ta mig någonstans utan att någon kör mig”, skriver David. ”Annars mår jag dåligt. Jättedåligt. Usch!” http://www.livutanbil.se/?p=2220

Ja, usch! Det framgår inte om han har sin cykel med sig när han blir runtkörd, men det får man väl anta. Det viktiga är att det trots allt finns människor som verkligen offrar sig för miljön. Som gör det där lilla extra. Som verkligen gör sig omaket att checka in cykeln, när de flyger jorden runt. Det tycker jag är fint. För man kan vara säker på att de, någon gång när de landat, kommer att cykla. Och det är ändå det, som är det viktiga.

  • Comments(4)//linda.lindasfilosofi.se/#post306